Конкурс на „Нестле за Живей Активно! 2021“

14 Септември 2021 Прочетена: 452 /
За трета поредна година Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за Живей Активно! 2021“.
???? За тазгодишното издание, съобразено с епидемиологичната обстановка, Община Ботевград ще предложи на своите жители и гости 4 пешеходни маршрута, които да бъдат преминати в периода 16-ти септември – 26-ти септември.
????⛪️ 1. От центъра на село Скравена, община Ботевград до конна база „Здравец“ и манастир „Св. Николай Чудотворец“.
Пешеходното трасе започва от центъра на селото, пред Паметника-костница на Ботевите четници, който от 2020-та година - освен като част от 100-те Национални туристически обекта, е категоризиран и като обект с историческа и художествена ценност от „Национално значение“.
Обектите в края на този маршрут се намират в местността „Градището“, на около 3 км от село Скравена, като пътят минава през поле и гора с живописни гледки и вили, сгушени в подножието на планински склонове, ограждащи котловината на селото.
???? 3км - лесен преход
???? 2. Манастир „Св. Николай Чудотворец“, село Скравена – местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Крепост „Боженишки Урвич“
Маркираното трасе започва от манастир „Св. Николай Чудотворец“, минава през местността „Урвишка поляна“, облагородена с чешма, беседки и пейки за отдих, и стига до крепостта „Боженишки Урвич“ - средновековно каменно укрепление, днес археологически паметник със статут на обект от национално значение.
???? 10 км - средно труден преход
⛪️ 3. Местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“, община Правец
От Урвишка поляна - освен в посока Крепостта, може да се тръгне и по пешеходно трасе, стигащо до Чекотинския манастир. Пътят минава по поречието на река Малък Искър в близост до село Своде, на около 15 километра от град Правец. Този маршрут съчетава гора и река и е подходящ за преминаване по всяко време на годината.
???? 8 км - лесен преход
???????? 4. Местност „Желязна вода“, село Липница - Меча поляна – пещера „Водната пещ“
Начална точка на този маршрут е местността „Желязна вода“, носеща името на извиращата там лечебна вода, чието съдържание на желязо, доказано с химичен анализ, е в пъти повече от най-известната желязна вода в Брезник. Меча поляна е мястото, където може да се отмори по пътя за пещера „Водната пещ“, тъй като преходът до там не е лесен, с голяма денивелация, но е много живописен.
???? 3,8 км-труден преход
May be an image of outdoors, tree and text
 
 
 
 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

С изложба приключи проект „Местна Инициативна Група Ботев...
05 Октомври 2023

В село Липница по проект „ Местна Инициативна Група Ботевград за активно местно развитие“ BG06RDNP001-19.476-0022-C01...

Виж повече
Одобриха проекта на МИГ Ботевград за разработване на Стра...
02 Февруари 2023

    Проектът „Подготвителни дейности за разработване на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на МИГ Боте...

Виж повече
МИГ БОТЕВГРАД стартира изпълнение на проект „Местна иници...
17 Октомври 2022

На 13 октомври министърът на земеделието Явор Гечев връчи на председателя на МИГ Ботевград Иван Гавалюгов договор за ...

Виж повече

КАРТА НА ОБЩИНА БОТЕВГРАД