Конкурс на „Нестле за Живей Активно! 2021“

14 Септември 2021 Прочетена: 80 /
За трета поредна година Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за Живей Активно! 2021“.
???? За тазгодишното издание, съобразено с епидемиологичната обстановка, Община Ботевград ще предложи на своите жители и гости 4 пешеходни маршрута, които да бъдат преминати в периода 16-ти септември – 26-ти септември.
????⛪️ 1. От центъра на село Скравена, община Ботевград до конна база „Здравец“ и манастир „Св. Николай Чудотворец“.
Пешеходното трасе започва от центъра на селото, пред Паметника-костница на Ботевите четници, който от 2020-та година - освен като част от 100-те Национални туристически обекта, е категоризиран и като обект с историческа и художествена ценност от „Национално значение“.
Обектите в края на този маршрут се намират в местността „Градището“, на около 3 км от село Скравена, като пътят минава през поле и гора с живописни гледки и вили, сгушени в подножието на планински склонове, ограждащи котловината на селото.
???? 3км - лесен преход
???? 2. Манастир „Св. Николай Чудотворец“, село Скравена – местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Крепост „Боженишки Урвич“
Маркираното трасе започва от манастир „Св. Николай Чудотворец“, минава през местността „Урвишка поляна“, облагородена с чешма, беседки и пейки за отдих, и стига до крепостта „Боженишки Урвич“ - средновековно каменно укрепление, днес археологически паметник със статут на обект от национално значение.
???? 10 км - средно труден преход
⛪️ 3. Местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“, община Правец
От Урвишка поляна - освен в посока Крепостта, може да се тръгне и по пешеходно трасе, стигащо до Чекотинския манастир. Пътят минава по поречието на река Малък Искър в близост до село Своде, на около 15 километра от град Правец. Този маршрут съчетава гора и река и е подходящ за преминаване по всяко време на годината.
???? 8 км - лесен преход
???????? 4. Местност „Желязна вода“, село Липница - Меча поляна – пещера „Водната пещ“
Начална точка на този маршрут е местността „Желязна вода“, носеща името на извиращата там лечебна вода, чието съдържание на желязо, доказано с химичен анализ, е в пъти повече от най-известната желязна вода в Брезник. Меча поляна е мястото, където може да се отмори по пътя за пещера „Водната пещ“, тъй като преходът до там не е лесен, с голяма денивелация, но е много живописен.
???? 3,8 км-труден преход
May be an image of outdoors, tree and text
 
 
 
 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА МИГ БОТЕВГРАД
29 Ноември 2021

  Уважаеми членове на Колективния върховен орган /КВО/  на сдружение „МИГ Ботевград“, Съгласно чл. 32, ал 1. от Устав...

Виж повече
Покана за Общо събрание на МИГ Ботевград
12 Октомври 2021

   П О К А Н А Уважаеми членове на Колективния върховен орган /КВО/  на сдружение „МИГ Ботевград“,Съг...

Виж повече
ПОКАНА ЗА ПАЗАРНИ КОНСУЛТАЦИИ
02 Септември 2021

ДО ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ     ПОКАНА ЗА ПАЗАРНИ КОНСУЛТАЦИИ   ОТНОСНО: Представяне на Оферти с ценови предложен...

Виж повече

КАРТА НА ОБЩИНА БОТЕВГРАД